Livräddning

 
 
Jaha då satt man här igen då. Dygnsvändning.
Hund, sambo och son ligger och drar stockar där upppe medans en annan tvingar sig sitta här, för att vända på dygnet.
Det är jobb som gäller nu två dagar, sen lite ledigt och sen på jobb helg.
 
Det var inte så mycket att rapportera om förra veckan, förutom uppkörningen vi hade då. Jobbade ju bara torsdag förra veckan. Då hade vi med en kille som skulle åka med och lära sig mitt distrikt.
 
Jag har ju delat med mig av mina egan missöden, kan man kalla dom för, men nu tänkte jag dela med mig en händelse som hade kunnat sluta med att en människa blivit innebränd.
 
Det var en kväll kommer jag ihåg, kommer faktiskt inte ihåg när på året det var. Men det var ca 4 år sen nu detta hände.
Jag var på en kund och gjorde en rond, ganska tidigt på kvällen runt 22 tiden.
Då får jag ett röklarm på en villa.
Jag är ca en mil ifrån villan. Vid den här tiden kan det hända lite då och då att man får såna här larm. Det är folk som lagar mat och bränner något, så brukar det bli återkallat.
Det här larmet vart aldrig återkallat. Så på vägen dit började ju tankarna att snurra. Brinner det?
 
Väl på plats så stannar jag bilen och ser att det är ett suteräng hus. När jag kliver ur bilen känner jag att det luktar bränt, men ändå inte brand lukt. Jag ser att det på över våningen är det tänt i flera rum, medans det är helt kolsvart nere på botten våningen.
Ringer på dörren, men ingen öppnar. Nu börjar jag misstänka att det är på allvar.
Springer upp till baksidan, och ser att det är rökigt. Tvn är på och flera lampor är tända.
Bankar på rutan men ingen reaktion inne. Springer ner och ringer på igen, ingen öppnar.
 
Till baksidan igen, då ser jag en altan på kortsidan, därifrån ser jag in i köket. Där står det en kastrull som det bolmar rök ifrån. Då ser jag att det ligger en äldre man i soffan! Ringer 112 och larmar brandkåren och ambulansen.
Springer tillbaka till fönstret jag tidigare bankade på, den är precis ovanför soffan. Mannen tittar upp på mig när jag bankar igen, men blicken är helt tom och jag får ingen riktig ögonkontakt med honom.
 
När brandkåren kommer försöker vi få mannen till altandörren för att öppna, mannnen kommer upp men faller ihop på golvet. Jag slår då in rutan i altandörren med ficklampan och öppnar dörren, några av brandmännen och jag rusar in till mannen och tar ut honom till ambulansen medans en brandman tar ut kastrullen.
 
Det visar sig att mannen skulle koka en korv och hade gått och kagt sig i soffan och där fått blodsocker fall och hamnat i sockerkoma. Eller om mannen börjat känt sig dålig och gått och lagt sig då. 
Så för att torrkoka korven måste det har stått en längre tid, kastrullen hade lock och då tar det tid att koka av allt vatten, bränna korven så det börjat bli rökutveckling och fått larmet att gå.
 
Tack vare att han hade villa larm så upptäcktes detta i tid.
 
Mannen vart kvar på sjukhuset i fyra dagar innan han fick oskadd komma hem igen. Enligt räddningsledaren på plats så hade det räckt med en eller ett par minuter till så hade förmodligen huset brunnit ner med mannen kvar.
 
Så villa larm skyddar inte bara mot ovälkommna besök utan även brand!
 
Kom igåg att gilla Flisans Facebook sida också
www.facebook.com/ForsvarsmaktensFlisan

Tjänsbarhetsprov

Idag har vi avklarat det årliga provet för polisen.
9 moment har avhandlats. 6 lydnads moment, platsliggning med skott ( 2 moment i ett), linförighet, framförgående, inkallning och hopp över hinder.
3 skyddsmoment, avvärjande av överfall, visitation, och transport.
Vi blev godkända i alla 9 momenten! Så nu är det ett år till nästa gång vi ska träffa polisen och göra samma sak. 
Imorgon är det tillbaka till verkligen med ett natt pass. Det enda den här veckan. 
 
Kollga i lydnadsdelen
 
Polisen kom från Hudik för att göra provet med oss
 
Inkallning momentet

Jobbhelg, hundträning i Västerås samt ännu ett ögonbryn!

Som ni har märkt så har det inte uppdaterat på hela helgen, det för att inget speciellt har hänt.
Inte den här helgen heller. Precis som för två veckor sen, förra jobbhelgen. Det enda som kom var två larm ett falsk inbrottslarm och ett fryslarm på en butik. Personalen hade glömt att stänga dörren till frysrummet inann dom gick hem! Så det vart lite varmt där inne.
 
Idag följde vi med våran instruktör till Västerås på hundträning. Det är ju väldigt snart uppkörning från våran del 
Vi körde mest platsliggning, man lär ju passa på när man får chansen med flera andra hundar.
Jätte bra träning.
 
Sen vard et dessutom fyra kollegor som körde upp sina hundar,
Alltså kul att se när man gör provet för polisen ;)
Välkommen till "Gurlstaden!
 
Prov i inkallning
 
 
Det är Polisen som gör proven och förhoppningsvis godkänner oss också!
Appropå ögonbryn!
Istället för ett lite kort inlägg här på bloggen så tänkte jag dela med en annan av mina historier
om mina numera berömda ögonbryn. Den förra smällen fick det vänstra, nu var det det högras "tur". Får ju liksom inte vara ojämt!
Det här hända nästa för exakt två år sen, november 2011.
Tidigt på morgonen fick jag larm på ett känsligt ställe, alltså ett högrisk objekt, mitt inne i centrala Sandviken.
Som jag sagt förut, vissa ställen får man rejält adrenalin påslag när man får larm på vissa kunder. Detta är ett sånt larm.
Dessutom fick jag reda på att polisen var på väg också!
Centralen hade av larmen dom fick konstaterat att det förmodligen var pågående inbrott.
Jag var snabbt på plats och konstaterade snabbt att det var inget inbrott, allt var helt inga bryt märken på dörren.
Ringde polisen och medelade att dom inte behövde komma.
 
Nu skulle jag in och kontrollera larmet och vilka sektioner det var som hade larmat, det var här problemt började.
Nyckeln jag hade fungerade inte. Dom hade nämligen bytt ägare och där med lås, händer ganska ofta. Jag ringer till larmcentralen för att få prata med kontaktpersonen.
Jag kommer inte ihåg vad centralen frågade efter men jag skulle hoppa in i bilen och kolla upp det.
Jag har telefonen i ena handen och ficklampan i den andra. Ficklampan vi har är väl ca 30 cm långa, så det igen liten sak,
När jag hoppar in i bilen så böjer man sig liksom fram och in ju, samtidigt lyckas jag på något sätt att slå lampan i dörren och sen rak upp i ögonbrynet!!! Centralen har jag fortfarande kvar i telefonen!
Ont gör det kan jag lova, så in i hel**te!!! Avslutar lite snabbt med centralen.
 
Känner att det börjar bli fuktigt vid ögat, tar handen för att känna efter. Då börjar blodet att spruta!
Hoppar ur bilen snabbt som tusan för att inte blöda ner hela bilen. Ställer mig framåtlutad för att inte blöda ner hela uniformen och blodet bara rinner och rinner.
När jag står där slår det mig plötsligt, skit, hoppas ingen ser mig nu. Tänk om någon vaknat av larmet och tittar ut, ser en väktare som står framåtböjd och blodet forsar. Nu måste jag försöka göra något åt det innan varenda polis bil står här med dragna vapen och frågar vart gärningsmannen tagit vägen.
Letar reda på en pappersrulle i bilen, fortfarande framåtböjd och blödande. Lyckas till slut få det att sluta blöda.
Puh, inga sirener hörs!
Nu tänkte man ju att halva ögonenbrynet måste vara bort slaget, som ni ser på bilen ser det ut som ett litet myggbett! Om det vore så pass att man hade fått sytt ändå, så hade man ju kunnat sagt att man fått sig en pärla.
 
Märket efter ficklampan!
 
En dag senare!
 

Olydig hund och klantig husse

Inatt är det uppesittar natt.
Jag, husse till Flisan, sitter uppe medans resten av huset sover eftersom vi ska jobba hela helgen. Just nu är det riktigt hörst rusk väder utanför fönstret. Ingen snö än, men det kommer nog komma under natten eller morgonen.
 
Idag var vi till brukshundklubben för att träna en sväng med våran instruktör. Det blev platsliggning, framförgående samt skydd. Uppköringen närmar sig så det gäller att putsa till allt lite. Man vill ju klara allt på en gång, jag har inte behövt göra om prov för polisen, inte med förra hunden heller. Så jag hade inte tänkt att det skulle bli nu heller.
 
Det har varit ganska lungt nu på jobbet för oss en period. Så det har inte varit så mycket att dela med till er. Så istället tänkte jag berätta om olydig hund och en klantig husse på ett larm.
 
Det var i slutet av maj som vi tidigt på morgonen, vid ca 0400 på morgonen fick larm i ett samhälle några kilometer utanför Sandviken.
Det var på ett förtag som aldrig larmar som larmet gick på, vid såna larm stiger pulsen lite som vi har berättat förut.
 
Väl på plats så parkerar vi på framsidan och där ser vi två stycken killar som går ifrån oss. Dom befinner sig ca 100 meter ifrån oss då. Ena killen en hade huva uppe och vi ser bara ryggen på dom, båda killarna tittar över axeln på oss och fortsätter och går.
Så då tänkte man nu är det ett skarpt, vi går runt fastigheten och kontrollerar fönster och dörrar. Allt är helt.
Precis innan vi går in så ser jag att ett takfönster är öppet!
Med hjälp av ritningen så ser jag att det är i det rummet som fönstret tillhör som larmet har gått i dessutom.
 
Vi går in, Flisan får gå före att kolla med nosen om någon är kvar. Vi försöker att ta oss dit upp, med hjälp av en spiral trappa. Men uppe så möter vi två dörrar, som är låsta. Nyckeln passar inte.
Så vi kommer inte in till det rummet som har larmat med fönstret öppet.
 
Det är 45 grader inne på företaget samtidigt som det är sommar värme ute. Så vi går ut för att ringa til kontakt personen på företaget innan vi båda svimmar av värmeslag. Det är ingen överdrift med grad antalet, fanns en termometer inne som faktiskt visade 45 grader!
 
Istället för att Flisan ska gå runt och nosa eller hålla på med annat när vi ska ringa till K-man (som vi kallar det för) se kommenderar jag henne att lägga sig ner, och det är här lilla Flisan helt plötsligt bestämmer sig för att inte lyssna på mig!
I det här läget har jag k-man i telefonen så jag kan liksom inte ryta i åt henne att lägga sig där. Till saken hör att när vi går in på ett larm så använder jag ett långkoppel på 4 meter. Detta för att hon ska kunna jobba lite mera fritt än med ett vanligt koppel.
 
Nu när hon bara har bestämt sig för att tjafsa så ska jag rycka till i kopplet för att hon ska lägga sig. Det kommar att visa sig att jag tydligen lite för långt koppel. Den lilla missen gör att jag lyckas dra min egen egen knytnäve rätt upp på ögonbrynet!
Ont som f*n gör det och arg blir jag först på Flisan sen på mig. Om hon bara hade lyssnat på mig och sen på mig själv som inte tänkte på hur långt kopplet är. Klantigt!
Samtidigt har jag fortfarande k-man i telefonen och ska nu försöka vara som om att inget har hänt med ett rejält ömmande, dunkande och smärtande ögonbryn samt ilskan kvar.
 
Larmet då, jo det fanns en till trappa i andra ändan av huset som ledde upp till det aktuella rummet. Ingen hade varit inne, det var personal som hade glömt att stänga fönstret.
 
Så allt är inte som det verkar först!
 
Så nu får vi se vad som händer under helgen om det blir något för oss att berätta för er.
 
Det kommer att komma lite andra historier som jag varit med om under mina 10 år som väktare. Det finns några!
 
Detta är reslutat av en egen knytnäve på sitt eget öga, lite coolt måste jag själv säga!
 
 
Glöm inte att gilla Flisans Facebook sida
http://www.facebook.com/ForsvarsmaktensFlisan
 
 

Tisdag och lite träning

Då ligger vi i varsin lopp låda, husse och matte i sin och jag i min i hallen. Eller på mattan eller på golvet eller bädden igen. Ja ja måste ju variera sig.
Tisdag natt gick utan några överraskningar. Inte ett enda larm, var bara att beta av ronderna en efter en.
 
Idag var vi till klubben och tränade lite. Även den här gången vart det mest platsläggning och framförgående träning. Platsen vart lite spetsade kan man säga. Som ni ser på bilen så dök det tre stycken rådjur på ängen bredvid!!! 
Det gick ju ett också till husses stora glädje.
 
Tre stycken rådjur
 
 
 
 
 

Måndag natt

Då var den lediga helgen över och jobb vecka igen,  den här veckan är det lång vecka.  5 nätter står på schemat och måndag natt är avverkad. 
Så nu är det bara 4 nätter kvar på veckan. Gäller att se det positiva  ;)
 
Måndag natt bjöd på ett lungt pass. Det ända som hände över det normala svängen var en låsöppning, en som hade tappat bort en nyckel till en grind. 
Nu är det mat och dusch som gäller innan tisdagens natt ska erövras. 
 
 
 

Hipp Hipp Hurra!!!!

 
 
Idag den 12 Oktober 2010 föddes jag av min mamma Haubroe Danja på Försvarsmaktens hundavelstation i Skellefteå. Min pappa heter Bruksmarken Monark.
Vi var totalt 7 st som kom ut. Mina syskon heter Flint, Flinta, Flipp, Flingis, Flippa och Flippi.
Så idag fyller vi alla 3 år!!! Grattis alla syskon!!!!
 
För övrigt har vi en ledig helg jag och husse. På måndag blir det till att jobba igen, då som stor tjej.
 
Ha en fin höst dag, ikväll nalkas det märgben hoppas jag, när man fyller år och allt!!!
 
 
 

Hundträning med Securitas

Hela dagen har vi haft hundträning med Securitas på brukshundsklubben. 
Det har körts lydnad och skydd.
Vi själva har ritktat in oss mest på framförgående och platsliggning. Men självklart även skydd.  Det börjar ser bättre ut nu. 
Det måste bli bättre om vi ska bli godkända inför kommande uppkörning. Det fick vi datum på,  men det tänker vi inte avslöja ;)
Det får ni reda på så småningom om ju,  typ efter uppkörningen.
Diskussion pågår
 
VILL HA NU! 
Efter lite skyddsträning
 
Pustar ut lite
 
Platsliggning träning
 
Imorgon är det jobb igen, inatt är vi lediga eftersom vi haft träning idag. 

Söndag och tränings tisdag

Söndag natt fortlöpte utan några larm eller krångel. 
Fram till 04.30 alltså, då gick larmet på ett lager någon kilometer utanför stan.
Ett lager som vi aldrig varit på eller hört talas om förut. Alltid såna gånger så stiger pulsen och adrenalinet kommer. Dessutom så var det vid ett fönster som larmade!
Vi skynda oss dit.
Väl på plats kunde vi konstatera att det var ännu ett falskt larm! 
Efter det var det i princip bara att packa ihop allt och åka hem för helgen.
 
Idag tisdag var vi till brukshundsklubben och tränade. Det nöttes på framförande och platsliggning.
Framförande, så jävla tråkigt moment. Men det är bara att träna och träna på det, eftersom det är ett moment som ingår vid uppkörning för polisen. Och den närmar sig också.
 
Belöning vid framförgående
 
En av tre platsliggningar, tre stycken lugna och trygga!
 
 
 
 
 
Det var inte direkt trångt idag! Flera blir det imorgon. Då är det träning med jobbet! Så mera om det imorgon.
 

Adrenalin och puls höjning till tusen

 
 
Lördag natt gjord, nu är det bara söndag natt kvar. 
Natten var hur lugn som helst,  inte ett larmenda larm.
 
Ett av våra verktyg vi använder i jobbet är en PDA personal digital assistens, eller lite enklare handdator. I den hanterar vi alla ronder, skriver rapporter till kund samt till larm.
När vi får larm så piper och tjuter den.
 
 
Det är liknande sån här vi har. 
 
 
Den var tyst ända till halv fyra i morse. 
Vi var inne och gjorde en rond på en kund när vi får larmet. 
På larmet som kom upp stod det förmedlingslarm SOS. 
BRANDLARM
 
JÄVLAR!!! 
Nu är det snabba ryck!!!!
Vi springer så fort vi kan tillbaka till bilen, under tiden tillbaka till bilen skjuter pulsen i höjden och adrenalinet rusar i kroppen.
Tankarna far i huvudet, vart brinner det, vad är det som brinner, är någon människa i fara, är brandkåren på väg?!
 
Väl vid bilen med pulsen på 500, så "slänger" husse in mig i bilen. Samtidigt som han larmar på kunden vi var på så tar han upp larmet och sett att det är in en stad i nord Uppland!!!
Det skulle till en kollega till oss.
 
Så nu var det bara att varva ner och återgå till normal puls. 
Resten av morgonen var lugn, 
 
Nu är det dags för sista natten för helgen
 
 
Klart man måste prova husse och mattes nya säng! 

Vass när det behövs och snäll, perfekt familjehund

Vi väktarhundar går igenom ett lämplighetstest hos polisen innan vi får tjänstgöra som väktarhundar. Man kollar våran mentalitet på olika sätt i olika övningar. Så att vi inte är farliga och för aggressiva.
Måste bara dela med mig av en bild som kanske visar lite vad jag menar. Matte jävlas lite med dig samtidigt som lille bror klättrar och klappar på mig. Samtidigt kan jag plocka fram det som behövs på jobbet om det skulle behövas.
 
 
 
 

En lugn fredagnatt ialf larm mässigt

Då var den första helg natten gjord. Inte ett enda larm! Fast ändå fullt upp. Även om vi inte har några larm under en natt så har vi ändå en hel del att göra.
Vi har en lista med kunder som vi ska avverka under natten. Speciellt under helgerna, då har vi mera att göra. Då är det flera kunder som har en eller flera extra ronder som ska bli gjorda.
Så tro inte att vi bara sitter i bilen och åker runt och filosoferar hela nätterna.;)
Det ärfaktiskt folk som tror det! Det finns även poliser som tror det.
 
 
Efter en jobb natt en timmes promenad med matte så har man rätt att vara lite trött. Lite vila och mat så är det dags för ytterligare en natt
 
 
 

Fredag och jobbhelgen startar

Då var det "äntligen" fredag och vi ska göra en göra en jobb helg. Medans matte och lille bror åker på nöjen med sina mormor så gjorde vi lite trädgårdsarbete.
Plockade bort äpplen som ligger ivägen för gräsklipparen. Det var meningen att även den skulle ut. Men en viss husse, nämner inte vem, glömde att bensinen var slut! Klant!
Istället vart det nytta med nöje. Klart man måste passa på att leka med dom boll liknande, goda sakerna som bara ligger på gräset.
Jag hjälpte husse att äta upp några på vägen så han fick några mindre att plocka upp.
 
 
 
 
Husse passade tydligen på att leka med kameran under tiden också
 
Nu ska vi slappa lite innan det är dags att åka till jobbet

Löptider och jobbhelg

Nu är det vecka två på löp perioden. Det är ett evigt tvättande där nere, och lukten är inte allt så trevlig. 
Ialf tycker matte och husse det! 
Tror att husse och matte längtar till slutet av nästa vecka, då löpet ska vara över. 
Men under tiden så är det bara att fortsätta att jobba och träna som vanligt. Imorgon är det dags att gå på ny jobb helg. Det ska göras 36 timmar på tre dagars jobb. Så vi är nog möra på måndag skulle jag tro.
 
Jag har lånat en bild från Polisens hundenhet i Stockholm om hundens luktsinne. 
Ganska oroliga siffror faktiskt, man blir imponerande.
 
 

Strömavbrotts strul

Då var tisdag natt avklarad, natten präglades av strul och mera strul.
Vid ca 2130 tiden så blev det strömavbrott i en ort utanför Sandviken. Ett träd hade fallit över ledningen. 
När det blir det, så blir det inte roligt för oss.  Blir en massa strul, frysar och kylkompressorer i butiker stannar,  larmen börjar lösa ut och krångla. 
Efter flera timmar så kom strömmen tillbaka och det mesta löste sig till slut.
 
Senare under morgon timmarna så larmade en butik i stan. Vi var inte långt ifrån,  nu jävlar tänkte vi. Sprang tillbaka till bilen,  slängde oss in och skyndade oss dit,  på ca 1 min var vi på plats.  Nu jävlar kommer vi på dom! 
Gjorde snabbt en yttre kontroll av fastigheten, kontrollerade entrén samt nödutgångarna.
Gick in och kollade i larm mappen, nödutgång som larmat. Kontrollerar dom ytterligare en gång till. 
Den här gången var det falskt larm,  k man kunde åka hem och sova
Resten av morgon fortlöpte utan några grejor. 
 
Idag kom dom nya tjänsteteckenen till selen,  var lite på tiden tycker jag.  ;)
 
Nu blir det lite ledigt innan det blir jobb helg

Måndag natt

 
 
Då var lediga helgen slut och första natten för dem här veckan är gjord. 
Vi började kvällen med ett villa larm utanför stan. Återigen var det en katt som orsakat larmet. Dessa katter! ;)
Larmet fungerar ialf ;)
Sen kom det två larm till,  på samma ställe. Ett företag mitt i stan. Inget av dessa var något heller.
Natten fortsatte utan larm.  Men en kall sån. -2 grader. 
Nu är inte vintern inte långt borta. 
 
 
Nu ligger jag ute i hallen och slappar lite sen blir det lite mat och sen är det på det igen. 

RSS 2.0