Nytta med nöje och en grip historia

Idag blev det lite snö bus och lite fysträning.
Då vi bor nära en stor golfbana så är det perfekt att gå dit och släppa lös vilddjuret Flisan, så hon får helt fria hektar att springa ur sig all sin energi på. Så det blir även konditionsträning där i snön. Som man vet själv så är det rätt jobbigt att springa i snö.
När vi gick dit så fick hon bära en klövjeväska med ca 10% av sin kroppsvikt, med vatten fyllda flaskor. Så vi öka på från 5 % vilket blir 1,5 kg till 3kg nu.
 

Märktes på flåset att hon fick jobba mera vikten nu. :D
 
Pink paus mitt i busandet
 
Något lät i snön, tvärnit och lyssna.
 
 

Den här händelsen hände januari 2012, vid den tiden hade jag min förra tjänstehund Chivas.

Jag och min kollega fick larm mitt i natten ifrån en gammal nedlagd skola mitt i sandviken. Eftersom det här var en byggarbetsplats vid tillfället så fick vi gå in på baksidan och genom en massa korridorer för att komma till larm panelen.

Jag hade hunden med in och när vi kollade vilken sektion det var som hade larmat så såg vi att det var i huvudentrén som hade löst.

På vägen dit så kommenderade jag Chivas att han skulle gå framför oss så att han snabbt skulle luktmarkera om han kände någon männsikolukt.

Vi kommer fram till entrén och vi kan inte hitta något konstigt alls, Chivas markerar inte heller något. Alla fönster är hela och ingen dörr ät uppbruten.

Alla tre går ut och kontrollerar allt utifrån. Vi upptäcker då skospår i ny snön som kommit under natten, följer fot spåren runt hus knuten och ser att dom går in igenom en byggdörr, som är en plywood dörr. Vi går in samma väg som spåren leder, dörren gick att bända upp utan att den gick sönder.

Väl inne på samma plats som vi var på nyss sätter Chivas upp näsan och börjar dra i kopplet likt ett ånglok!

Det bär in i en korridor på entréplanet och in ett rum till höger, runt i rummet sen ut igen. Rakt över till rummet mitt emot, runt där inne.

Chivas både drar och låter som ett ånglok!

Ingen tvekan längre om att någon är eller har varit här inne!

Chivas fortsätter i rum efter rum nedför korridoren, tills den tar slut. I slutet kommer trappor som både går ner en våning och upp till nästa våning.

Ingen tvekan om vilket håll tjuven har tagit. Neråt!

Chivas ångar på nedför trappen. Det är knappt att mina fötter hänger med, minns att jag snubblar till. Min kollega har nog också fullt upp med att hänga med oss.

Chivas drar in oss i rum efter rum i källaren tills vi kommer fram till nästa trappa. Där hör vi en smäll ifrån en kulvert. Jag smyger fram några steg och ser en man står böjd framåt och rotar i en hög med koppar rör.

Jag och Chivas springer in och vrålar; "väktare med hund STANNA!" Chivas sätter i gång och vrålar han också! (och han kunde vråla kan jag lova! ;)

Mannen sätter fart mot en kulvert, jag vrålar samma sak igen. Mannen stannar då och vänder sig om.

Jag kommenderar ned honom på golvet, när han väl har lagt sig på golvet så säger jag åt honom att lägga ut händerna rakt ut från sidorna, så jag har koll på dom.

Talar om för honom att han är gripen för stöld i det här läget. Lägger Chivas ca 1 meter från hans ansikte, för att han inte skulle hitta på något dumt,

Jag och min kollega diskuterar lite hur vi ska göra nu för att ta ut honom eftersom vi befinner oss långt nere i en källare.

Vi kommer fram till att bästa sättet är att min kollega går först sen tjuven sist jag och Chivas. Så jag kan sätta hunden i honom och han gör något dumt.

Han ligger fortfarande på mage på golvet, min kollega frågar om han har något vasst på sig. Han berättar då att han har en skruvmejsel i sin inneficka på jackan. Då kommer nästa problem. Hur tar vi den av honom nu?!

Han får resa sig upp på knä med händerna över huvudet, jag står och håller Chivas i halsbandet redo att släppa honom om han skulle hitta på något dumt.

Men det löste sig, skruvmejseln han hade var inte liten en. ca 15 cm lång!

Allt går lugnt till när vi tar oss igenom skolan och ut till baksidan där polisen tar över honom. Kan lova att det var en nöjd husse som fortsatte natten och sen somnade gott!

Av den här händelsen blev det en notis i tidningen, så tänk på det en liten notis innehåller så mycket mera än vad som står!

Notisen som blev i tidnigen:

Greps av väktare i källare

SANDVIKEN

En 42-åring från Gävle misstänks för försök till inbrott efter att en väktare hittat honom i källaren på gamla Hammargymnasiet som numera är en byggarbetsplats. Mannen ska ha sparkat sönder en plywoodskiva och tagit sig in. Larmet gick då strax efter klockan två natten till tisdagen.

 

Resten av veckan är vi lediga och är tillbaka på jobbet den 3e.

 

Pågående inbrott

 
 
Snacka om att det blev en rivstart efter långledigheten.
 
Jag var och gjorde en ytter rond på ett större företag här i stan igår kväll, vid 2130 tiden.
När jag kommer runt ett hörn ser jag hur en kille kommer upp genom ett fönster. När han får syn på mig lägger han benen på ryggen och drar in i skogen som ligger bakom fastigheten.
När jag kommer fram till fönstret så ser jag att även fönstret brevid är sönderslaget och öppet.
Tittar in och ser att halva kontoren är sönderslagna.
 
Ringer polisen som kommer och gör en brotsplats undersökning och säkrar vissa spår. Det i kombinerat med mitt signaliment så finns det en stor chans att rätt person kan lagföras för detta.
 
Senare under natten så kommer det ett larm från en restaurang mitt i centrala stan. Misstänker dirket att det är skarpt inbrott, sist det var larm där så var det skarpt. Då grep vi fyra killar i ett trapphus en bit bort. Dom fyra hittade vi tack vare den hunden jag hade då, Chivas. Polisen "beordrade" mig att söka med Chivas i trapphuset. Spåret gick ner i källaren, genom hela källargången och upp genom ett trapphus. Högst uppe stod dom fyra killarna. Det var ett vittne som hade sett dom killarna gjort inbrottet och kunde lämna ett klok rent signalement och senare även peka ut dom. Det var ett av mina bästa minnen som hundförare när vi sökte upp killarna och hittade dom! Det blev ett rejält ben till Chivas då kan jag lova!
 
Det tar 2 min för mig att ta mig dit. På plats kunde jag konstatera att ett fönster var sönderslaget. Larmar polisen som är snabbt på plats. När vi är på väg in så säger polisen som står kvar vid fönstret att lyset släcks på toaletten och sen tänds igen!
Vi misstänkter då att det kan vara någon kvar. Vi söker igenom lokalen och konstaterar att det är tomt. Som det verkar så har dom inte fått något med sig. Förmodligen tack vare att jag var så snabbt på plats.
 
Så nu får vi se hur det blir inatt, om det foortsätter i samma stil.
Ni får helt enkelt hänga med och se! ;)
 

Eftersök med Missing People i Uppsala

Idag var vi ner till Uppsala och hjälpte till med ett eftersök efter en kille som försvann på nyårsdagen. Man har hållit med sen i torsdags och igår samt idag ville man ha hjälp från Gävleborg med flera hundar och personer i söket.
Vi, jag och Flisan, fick börja med ett sök i en kanal. Vi åkte i en båt på en utvald bit av kanalen.  Flisan markerade på ett ställe i kanalen. Efteråt fick vi reda på att vi var det 5e ekipaget som hade markerat på samma ställe!
Det var så pass intressant att polisen skickade ditt en likhund och kollade på samma ställe. 
Ett visst intresse visade den hunden. Man skulle även kolla igen på likhund där från polisen. 
Senare sökte vi av ett skogsområde, där hittade vi inget alls. 
Nu är det bara att avvakta och se vad polisen hittar och gör med kanalen. 
 
Flisan med Yax är packade och väldigt redo för att jobba!
Yax, biffen till höger är en pensionerad polishund från Stockholm

RSS 2.0